Soorten

ANTERIEURE BLEFARITIS

De anterieure blefaritis bevindt zich vooraan ter hoogte van de buitenste rand van het ooglid waar de wimpers zich bevinden. Initieel zijn enkel de wimpers betrokken in het onstekingsproces met kortsjes en irritatie, nadien ook het oogslijmvlies en het hoornvlies.

 

 

Bacteriële infectie met stafylokokken

Staphylococcus aureus is een bacterie die normaal op de huid en in de neus  voorkomt. Deze veroorzaakt normaal gesproken geen ziektebeeld, maar bij beschadiging van de huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.

Er ontstaan harde korstjes aan de wimperbasis, rode ontstoken ooglidranden, een chronische ontsteking van de tarsale conjunctiva gelegen aan de binnenkant van het ooglid, een onstabiele traanfilm , en later wimperverlies en scheefgroeiende wimpers.

Seborreïsche dermatitis

Seborreïsche dermatitis is een ontsteking vermoedelijk veroorzaakt door Pityrosporum Ovale bij mensen met een vette huid vnl ter hoogte van het aangezicht, de hoofdhuid, en de romp.

Seborreïsche dermatitis veroorzaakt jeuk, huidschilfers op het behaarde hoofd, en gele vettige schilfers langs de haarlijn en op het gezicht.

Demodex

Demodex is zeer kleine mijt die vaak wordt aangetroffen aan de wimpers en in de haarzakjes van  het voorhoofd, neus, uitwendige gehoorgang en wangen. 80-95% van de volwassenen heeft Demodex in het gelaat.

Allergie

Combinatie van bovenstaande aandoeningen

POSTERIEURE BLEFARITIS en MEIBOMIUSKLIERDYSFUNCTIE. 

De posterieure blefaritis bevindt zich ter hoogte van de binnenste rand van het ooglid waar er contact is met de oogbol.  De Meibomius kliertjes bevinden zich aan de binnenkant in de oogleden zelf en monden uit net achter de wimperlijn.  Zij staan in voor de aanmaak van meibum. Dit is een olie-achtige substantie belangrijk voor het smeren van het oogoppervlak en het voorkomen van verdamping van de traanfilm. 
Een egale en stabiele traanfilm is nodig voor een scherp zicht.

Bij een verstoorde en vaak verhoogde meibum productie ontstaan er droge plekken in de traanfilm (‘dry spots’) en droge ogen klachten.

Een overmatige of onregelmatige meibum-productie is de ideale voedingsbodem voor bacteriële groei hetgeen de ontsteking aanwakkert.

Ter hoogte van de Meiboomklieruitgangen ziet men gele opgedroogde vetdruppels die de uitgang blokkeren. 

   

 

 

 

 

Bij drukken op de ooglidrand kan men de overtollige en vaak ontstoken olie uitduwen.  Na het leegduwen ziet de patiënt even wazig door de vettige traanfilm.

Als de meiboomklier helemaal verstopt ontstaat een hordeolum of een chalazion.

Bij ernstige en hardnekkige blefaritis wordt het ook het hoornvlies (cornea) aangetast. Er bestaat namelijk een chronische inflammatie door een immunologische reactie op de afgescheiden toxines van de bacterie en door de chronische infectie zelf. Hierdoor ontstaan er littekens op de cornea.

Acne rosacea is vaak geassocieerd met een posterieure blefaritis. Dit is een ongevaarlijke huidaandoening in het gelaat. Het meest opvallend is de rode kleur van de wangen en de neus door fijne uitgezette bloedvaatjes (telangiectasiën). De aandoening lijkt wat op acné maar komt voor op latere leeftijd (> 30 jaar) .

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa