Behandeling

Jammer genoeg is de Meiboomklierdysfunctie en de hiermee veroorzaakte blefaritis een chronische aandoening. Deze verloopt met opstoten en remissies.  Zelfs na een langdurige behandeling zal de aandoening nooit helemaal verdwijnen, maar wel onder controle gebracht worden zodat de klachten minimaal tot afwezig zijn.

Behandeling van de onderliggende oorzaak

De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend.  Wel komt blefaritis vaker voor bij mensen die reeds afwijkingen van de huid hebben zoals eczeem, rosacea en psoriasis. Een dermatologisch advies is dan aangewezen.

Het aanpassen van een correcte bril doet de ogen rusten, waardoor de ontsteking kalmeert. Vaak hebben deze patiënten geen klachten met het zicht. Maar bij het opmeten van de ogen blijkt vaak een miskend onderliggend ongecorrigeerd astigmatisme of verziendheid. Hierdoor moeten zij een extra kijkinspanning doen. Hierdoor worden samen met de kijkspier alle adnexe oogklieren (talg, zweet, meiboomklieren…) extra gestimuleerd. Het tot rust brengen van het zicht , brengt ook deze klieren tot rust…  Mijn leermeester zei:  “zoek naar een bril en geef die bril”.

De basisbehandeling is ooglidhygiëne bestaande uit verschillende stappen:

1. Reinigen van de ooglidranden

Door dagelijkse ooglidrandhygiëne, zelfs als er ogenschijnlijk geen ontsteking is en er geen klachten moeten zijn probeert met opstoten te voorkomen.  Het doel van de behandeling is de ooglidranden en wimpers ontdoen van secreties, bacteriën en debris. Dagelijks ('s morgens en ’s avonds) moet men de oogleden reinigen om verergering  te voorkomen.

Hiervoor bestaan aangepaste gels en reinigingslotions op voorverpakte doekjes of in flacons. De producten helpen de korstjes los te weken en te verwijderen.

Meestal is het wrijven in horizontale en roterende richting met gesloten ogen op de ooglidranden voldoende. Niettegenstaande de fabrikant vaak vermeldt dat u niet moet naspoelen raden we toch aan om na de poetsbeurt de lotion weg te wassen. Gebruik bij elke poetsbeurt een vers doekje!

Voor een meer intensieve reiniging  kan u gebruik maken van een wattenstaafje gedenkt in lotion. U brengt wat lotion aan op het wattenstaafje. Voor het onderste ooglid trekt u het dat een beetje weg van de oogbol. Terwijl wat naar boven kijkt wrijft over het vrije ooglidrand ter hoogte van de meiboomklieruitgangen en tussen de wimpers. Voor het bovenste ooglid kijkt naar beneden. Gebruik voor elk oog een ander wattenstokje. Deze methode is moelijker om zelf te doen.

2. Warme kompressen

Gebruik van warme kompressen doet de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en de genezing versnelt. De warmte maakt de olie-achtige substantie in de meiboomkliertjes vloeibaar waardoor de verstopte ooglidklieren gemakkelijker zich ledigen.

Dit kan u doen met een warm proper washandje, kompressen, een gelkussen of een een speciaal ontworpen stoombril. U kan dit vochtig washandje, kompressen of gelkussen opwarmen au-bain-marie of in de microgolfoven.

Houdt de warmte gedurende 5 minuten op de gesloten oogleden. Let  op dat u zich niet verbrandt.

Bij hardnekkige en ernstige gevallen is de aankoop van een stoombril te verantwoorden. Deze lijkt op een duikbril. Terwijl de stoom wordt afgegeven kan u nog kijken of lezen. Dit is niet mogelijk met een gelkussen.

3. Massage van de oogleden

Om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te evacueren, moet men de oogleden te masseren. Om druk uit te oefenen op het onderste ooglid, kijkt u naar boven, en om op het bovenste ooglid te duwen, kijkt u naar onder. Plaats uw wijsvinger evenwijdig met de ooglidrand, vlakbij de wimpers. Oefen druk uit op de oogleden, naar het oog toe

Sommigen verkiezen de oogleden te nijpen tussen duim en wijsvinger

U kan ook een hardere massage uitvoeren met wattenstaafjes op een gelijkaardige wijze zoals bij het reinigen van de ooglidranden (zie hoger)

4. Na de massage reinigt/spoelt u opnieuw de oogleden met een proper doekje of kompresje zonder product.

Bijkomende behandelingen

1. Aanbrengen van een antibioticum en/of corticoiden zalf

Bij infectie zal uw oogarts beslissen om, samen met deze hygiënemaatregelen een antibioticum voor te schrijven.

Bij ernstige ontstekingen of bij bepaalde aantastingen van het hoornvlies zal hij gedurende een zo kort mogelijke periode overgaan tot corticosteroïden. Langdurig gebruik hiervan heeft bijwerkingen: staar, verdunning van de huid en een verhoogde oogdruk. Daarom worden corticoïden best door een oogarts op indicatie voorgeschreven.

Trek het onderste ooglid een beetje weg van het oog terwijl u naar boven kijkt. Breng dan een beetje zalf in het ontstane “oogzakje” . Als U het oog dan dichtknijpt moet U de uitgeknepen gel of zalf met gesloten ogen tussen de wimpers inwrijven. U doet dit  met een wattenstokje of gewoon met een propere vinger.

2. Innemen van antibiotica

Uitzonderlijk wordt beslist om een antibioticakuur in te stellen: bijvoorbeeld bij een hoornvliesontsteking (kerato-conjunctivis) of een ernstige of hardnekkige vorm van bacteriële blefaritis welke niet reageert  op de basisbehandeling.

Bij patiënten met de huidziekte rosacea helpt het gebruik van doxycycline vaak goed.

3. Behandelen van het droge oog

Daar blefaritis meestal gepaard gaat met een slechte traanfilm is het aanbrengen van kunsttranen aangewezen.

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa