Wat is een blefaritis?

BLEFARITIS IN HET KORT

Blefaritis of een ooglidrandontsteking is chronische ontsteking van de ooglidranden en is één van de meest voorkomende oogaandoeningen.  Blefaritis komt voor op alle leeftijden, bij zowel vrouwen als mannen. De aandoening is chronisch en verloopt met opstoten en remissies. Bijna altijd  zijn beide oogleden aangetast.

In een gemiddelde oogheelkundige consultatie wordt bij meer dan 30% van de patiënten een blefaritis vastgesteld. De klachten van de blefaritis zijn meest uitgesproken in de ochtend en vooral ontstekingsgebonden met rode klevende oogleden. In de loop van de dag zullen de droge ogen klachten toenemen. Vaak wordt tijdens een consultatie nav. droge ogen klachten blefaritis vastgesteld als oorzaak van het probleem.

Bij sommige patiënten blijven de klachten beperkt tot lichte irritatie en jeuk. Toch kan blefaritis ernstigere problemen veroorzaken zoals verkeerde wimpergroei of uitvallen van de wimpers of zelfs zichtschade door een ontsteking van het hoornvlies. 

WAT IS EEN BLEFARITIS?

Blefaritis of een ooglidrandontsteking is chronische ontsteking van de ooglidranden en is één van de meest voorkomende oogaandoeningen.  In een gemiddelde oogheelkundige consultatie wordt bij meer dan 30% van de patiënten een blefaritis vastgesteld.

Ter hoogte van de ooglidrand bevinden zich talrijke Meibomiusklieren. Hun mondingen bevinden zich juist achter de wimpers. Ze scheiden een olie-achtige substantie uit die een belangrijke rol speelt in behouden van een stabiele traanfilm.

Bij een blefaritis wordt dan ook de tranenfilm aangetast en ontstaan er droge ogen gekenmerkt door rode en geïrriteerde ogen. Een verstopt kliertje kan evolueren tot een pijnlijke ontsteking (hordeolum) of tot een harde knobbel in het ooglid (chalazion).

Als de secreties zich stapelen bevordert dit de groei van de bacteriën. Dit veroorzaakt rode ontstoken ooglidranden en korstjes tussen de wimpers. In ernstige gevallen kunnen er wondjes op de ooglidrand ontstaan, verlies van wimpers en zelfs ontstekingen ter hoogste van het hoornvlies (cornea).

De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Wel komt blefaritis vaker voor bij mensen die al afwijkingen van de huid hebben, zoals eczeem, rosacea en psoriasis

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa