Risicofactoren

Leeftijd: is de belangrijkste risicofactor: Het percentage van mensen die lijden aan LMD loopt op van 15% op 65 jarige leeftijd tot 37% na 75 jarige leeftijd.

Roken: is naast de leeftijd ook een heel belangrijke riscofactor. LMD komt 3x maal vaker voor bij rokers. Dit percentage stijgt tot 5% indien u meer dan een pakje rookt. Dit risico blijft verhoogd tot 15 jaar het stoppen.

Erfelijkheid: onderzoek toont aan u een groter risico heeft als één of meer van uw familieleden lijden aan LMD.

Voeding en alcohol: De macula is gevoelig voor beschadiging door “vrije radicalen”. Het schadelijk effect ervan wordt tegen gegaan door “anti-oxydanten” uit de voeding. Alcohol onttrekt antioxidanten aan het lichaam en de macula. 
Een te hoog gehalte aan verzadigde vetten en cholesterol zijn schadelijk zijn voor de bloedvaten en spelen meest waarschijnlijk ook een rol in beschadiging van de macula door de “vrije radicalen”.
Er zijn twee antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) die de kans op het krijgen van LMD zouden kunnen verminderen. Deze twee stoffen zitten onder andere in rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe peen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten.
Recent onderzoek laat zien dat mensen die een matige of ernstige van LMD vertonen op de lange termijn profijt kunnen hebben van hoge doseringen voedingssupplementen. De preventieve behandeling kan zorgen voor een vertraging van het ziektebeeld. Gebruik voedingssupplementen alleen in overleg met uw oogarts.

Geslacht: ouder dan 75 jaar heeft een vrouw 2x zo veel kans op LMD. Een lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze zou hierin bepalend zijn.

Overmatige bloodstelling aan zonlicht: Hoewel men het verband tussen maculadegeneratie en blootstelling aan het zonlicht nog niet duidelijk kan bewijzen, zijn er wel aanwijzingen dat schadelijk licht de macula kan beschadigen. Het dragen van een zonnebril is aldus aangeraden.

Veel risicofactoren voor LMD heeft u niet zelf onder controle. Maar U kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om uw gezichtsvermogen tegen LMD te beschermen:

  1. Stoppen met roken
  2. Laat uw ogen regelmatig onderzoeken 
  3. Zorg voor een evenwichtige voeding
  4. Bescherm uw ogen tegen zonlicht. 
  5. Voeding met weinig verzadigde vetzuren maar veel omega-3-vetzuren, groene bladgroenten, fruit, vis en noten kan het optreden van LMD en andere leeftijdsgebonden ziektes vertragen. 

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa