Ja en neen. Eens het cataract verwijderd kan deze niet teruggroeien. Ook de kunstlens kan niet troebel worden. Maar de originele kapselzak die tijdens de ingreep ter plaatse werd gelaten om steun te geven aan de kunstlens en waarin de kunstlens zit, kan na enige tijd ondoorzichtig worden: dit noemt men NASTAAR of secundair cataract. Deze vertroebeling van het lenskapsel doet zich voor bij 50 tot 70% van de cataractoperaties en vermindert op haar beurt de gezichtsscherpte. Ze treedt op na enkele maanden of jaren. Het gaat hier evenwel niet om een verwikkeling van de ingreep zelf.
Gelukkig moet het oog niet opnieuw geopereerd worden. Met de YAG-laser kan men zonder verdoving een gaatje schieten in het kapsel. Men noemt dit een Yag-laser Capsulotomie. De laserstralen zijn niet pijnlijk en U kunt onmiddellijk na deze behandeling naar huis. Vaak zien de patiënten vrij vlug zeer goed en dit meestal reeds enkele uren na de behandeling.
Ja, ze moet nooit gereinigd worden. De kunstlens zit namelijk veilig opgeborgen in het oog. Het lichaam verdraagt het materiaal voor altijd en het lensje zelf blijft levenslang goed.
Neen, er is veel verschil wat betreffende de gebruikte techniek, en het resultaat van de ingreep (en ook qua uitleg en organisatie ) .
Tijdens de operatie wordt gebruik gemaakt van ultrasone verstuiving om de lens in kleinere stukjes te breken en op te zuigen. In de volksmond wordt dit vaak verward met een laser….
In uitzonderlijke gevallen wordt een ingeplante lens verwijderd en vervangen door een andere, bijvoorbeeld bij een verkeerde sterkte van de lens of een lens die zich verplaats heeft (luxatie).
Ja, zo kan de chirurg vragen of u gemakkelijk ligt. Indien u erg gespannen bent kan men u via een baxter een geneesmiddel toedienen om u te helpen ontspannen.
Met de moderne technieken voelt u géén pijn meer na het toedienen van de verdoving. Wanneer u vindt dat u toch nog iets voelt is het best dit mede te delen zodat een bijkomend druppeltje dit gevoel kan wegnemen.
Neen, tijdens de ingreep wordt het hoofd en hiermee het andere oog met een speciale doek afgedekt. Het te operenen oog ziet door het microscoop-licht alleen kleuren en figuren.
Ja, neus en mond worden vrijgelaten. Wanneer men niet kan platliggen wordt voor de start van de ingreep een comfortabele positie gezocht. Indien er speciale vooraf bestaande ademhalingsproblemen aanwezig zijn kan de anesthesist bijkomende maatregelen nemen.
Het zien van vlokken, vliegjes, spinnenkopjes, komma’s, vooral als U naar een bleek oppervlak (bvb. een muur) kijkt, is een vaak voorkomende oogklacht. Deze worden veroorzaakt door de natuurlijke veroudering in het glasvocht (de natuurlijke stof welke het oog achter volledig opvult).
Deze glasvochtvertroebelingen kunnen op elk moment tijdens het leven ontstaan, ook na een cataractoperatie. Vaak zijn deze glasvochtvlokken reeds VOOR de interventie aanwezig maar zijn deze verstopt achter de troebele ooglens zodat U ze zelf niet kunt waarnemen. Na de interventie gaat de patiënt zijn reeds vroeger bestaande glasvochtvlokken gemakkelijker kunnen zien.
Soms gaat het ontstaan van deze glasvochtvlokken gepaard met een netvliesletsel welk met laserstralen behandeld moet worden.
Indien het zien van glasvochtvlokken gepaard gaat met het zien van lichtflitsen of indien U een verandering in het beeld opmerkt zoals grotere vlokken, het zien van een “gordijn of waas… neemt U snel contact op om het oog te laten onderzoeken. In zeldzame gevallen wordt dan een netvliesletsel vastgesteld en kan dit dan tijdig worden behandeld met laserstralen. Gelukkig gaat het meestal om een loos alarm.
Uw oogarts is bereid om al uw vragen te beantwoorden, zowel op wetenschappelijk vlak, over de praktische aspecten, als over de financiële aspecten van de ingreep. Om uw oogarts in de mogelijkheid te stellen het bewijs te leveren dat hij U de aangepaste inlichtingen geeft, vraagt hij U later een document te ondertekenen.