Laserbehandeling

Er zijn verschillende vormen van laserbehandeling voor glaucoom. Een laser is een smalle maar zeer krachtige lichtstraal, waarmee men uiterst kleine wondjes of gaatjes kan maken, afhankelijk van het type en de sterkte van de laserstraal. Onderstaand worden de twee meest gebruikte technieken besproken. Laserbehandelingen worden poliklinisch uitgevoerd.

De Argon-laser trabeculoplastie (ALT)

De Argon-laser

Bij primair openkamerhoekglaucoom wordt de Argon-laser gebruikt om de openingen van het filter waardoor het vocht het oog verlaat, te vergroten. Een contactglas waarin zich een spiegeltje bevindt, wordt op het oog geplaatst, nadat de arts een verdovend druppeltje indeed.  waardoor de lichtstraal van de laser de kamerhoek kan bereiken. Daar worden kleine wondjes gemaakt in de buurt van het filter. Deze wondjes vormen een klein litteken dat samentrekt en daardoor de rest van het filter opentrekt.

Voor de laserbehandeling wordt het oog plaatselijk verdoofd met behulp van druppels. Er wordt een contactglas op het oog gezet, waarna met de laser in totaal 80-100 coagulaten worden geplaatst. Dit kan tijdens één behandeling, maar meestal wordt de behandeling in twee keer uitgevoerd, waarbij een periode van vier weken tussen beide behandelingen wordt aangehouden. De patiënt ziet telkens een lichtflits en voelt misschien iets prikken, maar meestal is de behandeling pijnloos en duurt deze slechts enkele minuten. Het oog kan nadien licht geïrriteerd zijn.

Het is verstandig om op de dag van de laserbehandeling rustig aan te doen. Omdat de oogdruk kort na de behandeling kan oplopen wordt een extra druppel gegeven vóór of na de handeling om deze drukstijging tegen te gaan. Ook het uitvoeren van de behandeling in twee keer verkleint de kans op een drukstijging. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas na enkele weken vast te stellen.

Deze vorm van laserbehandeling heeft bijzonder weinig bijwerkingen. Het effect van de laserbehandeling hangt af van het type glaucoom. Bij primair openkamerhoekglaucoom is het resultaat in 70% van de gevallen bevredigend, maar het effect kan in de loop der jaren weer afnemen. Meestal kan de laserbehandeling 1x herhaald worden.

De Yag- laseriridotomie (Yag-LIT)

Een laserbehandeling kan ook worden uitgevoerd bij het acute en chronische gesloten kamerhoek glaucoom.

Met de Yag-laser wordt dan een opening in de iris gemaakt (waardoor de verbinding tussen de achterste en de voorste oogkamer wordt hersteld.  Voor deze vorm van laserbehandeling is een wisselend aantal laser-impacten nodig.

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa