Ogen op reis

Voor de ogen is een vakantie niet altijd rustgevend: UV-stralen en airconditioning zijn niet bevorderend voor de oogrust.

Airconditioning 

Vaak ontstaan er problemen door het contact met airconditioning in de wagen wagen, vliegtuig of in de hotelkamer. Airconditioning kan de klachten een droog oog versterken wat gepaard gaat met pijn, een ongemakkelijk gevoel, soms wazig zicht. In normale omstandigheden wordt de traanfilm ververst telkens wanneer men met de ogen knippert. Aico droogt de ogen op. Daarom is het nuttig om kunsttranen in de handbagage te stoppen. Contactlensdrgaers zijn extra gevoelig aan de nadelige effecten van airconditioning.

 

Ultra-violet licht

De sterkte van de UV-stralen wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. In de zomer is de hoeveelheid licht veel groter en op de middag staat de zon vertikaal op het aardoppervlak.
De sterkte van de UV-stralen wordt nog groter wanneer het licht weerspiegeld wordt door water, zand of sneeuw. Mensen die aan winter- of zomersporten doen (skiën, zeilen, strandsporten) moeten dan ook voor doeltreffende oogbescherming zorgen. Vooral wanneer de zon laag staat in de lente en in de herfts kunnen ook autobestuurders hinder ondervinden van het zonlicht, vnl bij een nat wegdek.

Zonnebrillen worden vaak beschouwd als een modeaccessoire, maar dat zijn ze zeker niet. De ogen kunnen een grote dosis UV verdragen zonder dat er akute alarmtekens optreden.  Als ogen aan een overdosis UV-licht blootgesteld worden, gaan vooral het hoornvlies en de ooglens de UV-stralen absorberen. De volgende oogletsels kunnen ontstaan: ontstekingen van het slijmvlies (conjunctivitis), hoornvliesontsteking (bvb. sneeuwogen of lasogen), vroegtijdige ontstaan van cataract en slijttage van het netvlies (maculadegeneratie) .

Een zonnebril

Iedereen zou er een gewoonte van moeten maken om bij zonlicht een zonnebril te dragen. Maar het moet wel een goede zonnebril zijn. Een ondoeltreffende zonnebril is nog schadelijker voor de ogen dan helemaal geen zonnebril. Bij gekleurde glazen hebben de pupillen de neiging om te dilateren waardoor ze meer UV-stralen en schadelijk licht doorlaten. Zo is blauw licht erg schadelijk voor het netvlies. Daarom koop je best geen zonnebril met blauwe glazen, ook al biedt hij een goede UV-bescherming!

Bescherm Uw kinderen

Overmatige blootstelling aan de zon van kindsaf aan kan op oudere leeftijd tot ernstige netvliesproblemen leiden. Tot de leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar kan de ooglens nog niet goed functioneren als filter en laat hij bijna 75% van de UV stralen door. Na de leeftijd van 25 jaar bedraagt dat percentage nog 10%. Het is dan ook erg belangrijk dat ogen van Uw kinderen beschermd worden met een doeltreffende zonnebril.

Keer terug naar overzicht
  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa